Man gluurt | blog OrangeNXT
Story

Geen pottenkijkers meer

  • 1 October 2022
  • 5 min

In de moderne wereld waarin wij leven is het vanzelfsprekend geworden om informatie snel en eenvoudig met iedereen te kunnen delen. In no-time staan video’s online, worden foto’s gedeeld op social media en gaan twitter berichten viral over gebeurtenissen die pas minuten daarvoor zijn gebeurd. Fast, easy and instant!

Voor bedrijven die medewerkers in de buitendienst hebben, is het snel kunnen delen van up to date informatie ook van cruciaal belang geworden. Dit moet ook snel, eenvoudig en zonder veel poespas kunnen. Echter, veel softwaretoepassingen die gebruikt worden door bijvoorbeeld chauffeurs, bezorgers of monteurs zijn hier nog onvoldoende op ingericht. Deze toepassingen kunnen bijvoorbeeld niet real-time informatie ontvangen, of er zit een synchronisatie mechanisme ingebouwd dat door de gebruiker zelf aangezwengeld moet worden. Constant bellen met de collega in het veld is geen optie. Dit kost veel tijd, is kostbaar, informatie is niet geborgd en vaak is er simpelweg geen tijd voor.

Vaak hoor en zie ik dat deze bedrijven gebruik maken van andere toepassing zoals bekende chat applicaties als Whatsapp, Messenger maar soms ook andere duistere gratis chat apps waarvan de exacte oorsprong te raden blijft. Wat daarbij vaak vergeten wordt is dat “gratis” nooit echt gratis is. Bedrijven die dergelijke apps “gratis” aanbieden willen er uiteraard iets voor terug, en wel jouw data. De data die een chauffeur met een planner via bijvoorbeeld Whatsapp uitwisselt is tijdens het verzenden versleuteld en beveiligd en kan niet door een hacker of man-in-the-middle onderschept worden. Niets aan het handje. Echter, zodra de chat berichten binnenkomen op de Whatsapp servers, dan is die data niet meer alleen van jou. Maar ook van de chat dienstverlener; in het geval van Whatsapp is dit Facebook.

De wereld van nu

In de huidige onlinewereld is data vergelijkbaar met goud (of gas tegenwoordig ;) ). Data wordt geanalyseerd op inhoud, geclassificeerd en geprofileerd. Die data worden vervolgens gebruikt om jouw individuele interesses, voorkeuren en normen en waarden in kaart te brengen. Dit wordt vaak doorverkocht aan andere bedrijven die vervolgens jou gericht gaan benaderen met advertenties, e-mails en geprinte reclame thuis over onderwerpen die jij interessant vindt. Wie heeft het niet meegemaakt dat je bijvoorbeeld veelvuldig hebt zitten te appen met je beste vriend/vriendin over hoe mooi Italië wel niet is en dat je daar zo graag een keer op vakantie wilt gaan, en vervolgens een dag later de ene na de andere advertentie te zien met vliegreizen, hotels en mooie plaatjes over diezelfde bestemming. Toeval? Nee, want het gebeurt non-stop.

De vraag rijst dan wel, of het dus wel zo slim is om dergelijke tools ook te gebruiken binnen je zakelijke domein. En of het dus verstandig is om klantgegevens, foto’s, bijlagen zoals facturen en andere (privacy) gevoelige informatie te delen via dergelijke kanalen. Zodra je het verstuurt is die data niet meer van jou alleen, maar potentieel voor iedereen.

Beter is dus te kiezen voor een zogenoemde “in-app” chat optie waarbij de communicatie uitwisseling tussen bijvoorbeeld een planner en chauffeur plaats vindt binnen een bestaande toepassing. De data blijft dan privé en wordt niet publiekelijk beschikbaar voor commerciële doeleinden of erger. Verstuurde data blijft dan ook echt jouw data. Niemand die meekijkt. Niemand die je gaat bestoken met reclames of aanbiedingen. En niemand die te weten komt wie je afnemers of klanten zijn. Oftewel: geen pottenkijkers meer.

En dat is een geruststellende gedachte waar ik goed van slaap.

Gerelateerde producten

Vragen?

Laat het ons weten!

Send an email Make a connection
Patrick Nesse, Business Development Executive, OrangeNXT